Rubriek Kookboekrecensie – Stadstuinieren
Eten en schrijven is een populaire combinatie. Elke week verschijnt er wel een nieuw kookboek. Wat is de moeite waard om te lezen, om te kopen. Voor Stadstuinieren pik ik de mooiste boeken uit de stapel.
Het Love & Lemons Kookboek – 100 zonnige variaties met verse groenten
Koken kun je leren. Dat bewijst Jeanine Donofrio, schrijfster van Het Love & Lemons Kookboek en de gelijknamige populaire foodblog (www.loveandlemons.com). In 2008 ontdekt ze – tijdens een reis door Italië – eten. Vers eten, zelfgemaakt, met lokale ingrediënten van het seizoen. Zo wil Jeanine thuis voortaan ook eten. Dat lukt niet meteen. Pas nadat ze stopt met het maken van boodschappenlijstjes en seizoensgroenten als uitgangspunt neemt, kan ze koken zoals ze in Italië doen: andersom. “De wortels op de markt zien er zo mooi uit dat je besluit daar iets mee te maken. Of je begint met een of twee groenten die je in huis hebt en stelt daar een menu mee samen”, legt Jeanine uit.
Lees de volledige recensie in het voorjaarsnummer van Stadstuinieren (nummer 4 2016) >>
Tomaten – 75 verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol
Als culinair schrijfster Jenny Linford haar vader in Italië bezoekt, gaat ze altijd naar zijn moestuin om de rode, door de zon gerijpte, kerstomaten te proeven. Ze plukt en eet. Telkens die verrassende zoetheid. Een verwennerij, elke zomer weer. Van de vele tomatensoorten die ze inmiddels kent, blijven haar vaders kerstomaten haar favoriet. Net zoals de Camone tomaat uit Sardinië. Een tomaat met een stevig vel en vruchtvlees, de juiste zuurgraad en vol van smaak. Ideaal voor in een salade.
Lees de volledige recensie in het zomernummer van Stadstuinieren (nummer 5 2016) >>
Fermenteren – stap voor stap
Sinds enkele jaren fermenteren we weer volop zelf. Lekker thuis je eigen zuurkool of tafelzuur maken. Fermenteren is echter niet nieuw. We doen het al jaren. Overal ter wereld vind je gefermenteerd voedsel en de meest interessant smakende producten zijn vaak gefermenteerd. Denk bijvoorbeeld aan wijn, kaas en yoghurt. Voor wie geen oma of oudtante kan raadplegen voor tips, kan terecht bij Adam Elabd. In zijn handboek Fermenteren stap voor stap legt Adam alles rondom het fermentatieproces uit. Van de theorie tot verschillende benodigdheden en recepten om zelf aan de slag te gaan.
Lees de volledige recensie in het winternummer van Stadstuinieren (nummer 6 2016)
Elke zondag heerlijk taart
Je koopt een huis op het Franse platteland. In de tuin staan fruitbomen. Wat te doen met de oogst? Je besluit een vruchtentaart te bakken, de eerste in je leven. Je maakt een foto en deelt je creatie via Instagram. De positieve reacties maken je enthousiast en vanaf dat moment bak je elke zondag een taart. Drie jaar later is je taartenbakboek in Frankrijk zo’n succes dat het ook verschijnt in Spanje, Duitsland en Nederland. Een blik op de Instagrampagina van auteur Caroline Lebar en je begrijpt waarom. Caroline’s taarten zijn kleurrijke composities van fruit. Kleine kunstwerken van zoete ingrediënten waar je graag naar kijkt, die je wilt proeven én zelf wilt bakken.
Lees de volledige recensie in het voorjaarsnummer van Stadstuinieren (nummer 1 2017)
Leafs – vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin
Koken doet Carola de Kanter al sinds haar pubertijd. Hetzelfde geldt voor het ontwikkelen en schrijven van recepten. Eerst alleen voor haarzelf, later ook beroepsmatig, in opdracht. Ze heeft inmiddels meerdere kookboeken op haar naam staan. Pas in Leafs laat Carola zien hoe zij echt graag kookt: seizoensgebonden, vegetarisch, niet al te ingewikkeld.“Sinds vier jaar heb ik een moestuin en kook en eet ik zoals ik het liefste doe en het beste bij mij als persoon past. Ik volg de seizoenen, gebruik wat er in mijn tuin en kas groeit en vul dat aan met (minder bekende) producten uit de toko en van de markt.” Het resultaat: verrassende combinaties van seizoensfruit- en groente en soms enkele exotische ingrediënten. In de zomer maakt Carola bijvoorbeeld graag een looksoep met nootmuskaatroom of artisjok met Gentse mosterd en gedroogde miso. In de herfst staat onder andere een waterkerssalade met goudsbloem op het menu en een sambal van paddenstoelen.
Lees de volledige recensie in het zomernummer van Stadstuinieren (nummer 2 2017)
Categorie: Portfolio
. . .